Welcome To Penang Centre of Medical Tourism - PMED欢迎来到 槟城医疗旅游中心 - PMED

  • Chinese (Simplified)
  • Indonesia
  • English


  Contact : +6 04 - 264 3456

Sambutan Penasihat P.MED

YB Wong Hon Wai

Pulau Pinang adalah salah satu peneraju dalam bidang pelancongan perubatan di Asia Tenggara dan telah berjaya menjadi destinasi utama yang dipilih oleh pelancongan perubatan dari seluruh dunia. Kejayaan kami dalam aspek ini disokong oleh penjagaan kesihatan terbaik dan berpatutan di Pulau Pinang, bersama dengan fasiliti penjagaan yang sangat baik dan profesional. Pelancongan perubatan telah memberikan hasil yang positif dari penjagaan mereka di Pulau Pinang, yang mungkin tidak tersedia atau terlalu mahal untuk diakses di negara asal mereka, atau negara lain.

Selama bertahun-tahun, pelancongan perubatan telah memainkan peranan penting dan memberikan banyak kesan pengganda ekonomi kepada ekonomi Negeri Pulau Pinang. Seluruh rangkaian bekalan untuk penjagaan kesihatan, termasuk penginapan, makanan & minuman, logistik, peruncitan, pelancongan, dan pengangkutan, telah dan akan terus mendapat manfaat dari pelancongan yang berkunjung ke Penang.

Selain itu, manfaat ekonomi ini mengalir kepada semua individu dalam sektor ini, termasuk pemandu pelancong, pemandu teksi, pelayan, tukang masak, pekerja hotel, kakitangan tarikan pelancongan, peniaga runcit, jururawat, doktor, dan lain-lain.

Jumlah dan masuknya penawaran penjagaan juga membolehkan hospital swasta kami mendapatkan peralatan dan peranti perubatan yang mungkin tidak ekonomi dengan populasi kami yang relatif kecil. Oleh itu, penduduk tempatan juga dapat mendapat manfaat yang memerlukan skala ekonomi, yang dimungkinkan melalui teknologi canggih yang diperoleh melalui pelancongan perubatan.

Walaupun pandemik Covid-19 telah mengurangkan pelancongan perubatan di seluruh dunia, tenaga profesional dan kepakaran dalam penjagaan kesihatan Pulau Pinang masih berusaha untuk mengekalkan keunggulan industri, bagi mempertahankan reputasi kami sebagai pusat perubatan bertaraf dunia yang terkenal. Pada kesimpulannya, kami berharap pelancongan perubatan Pulau Pinang akan terus berkembang untuk ekonomi kita, sambil meningkatkan taraf kemahiran yang tersedia melalui penjagaan pesakit asing yang berterusan dan konsisten.

YB Wong Hon Wai
Penasihat
Pusat Wisata Medis Penang (P.MED)
Exco untuk Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Penang (PETACE)